All about ajvar, pindž(đ)ur, džem(s)...
06:20
Po porodičnom schedule –u, negde u ovom delu septembra je
vreme za ZIMNICU!
Svake godine se za jedan vikend ’’izbaci’’ mala fabrika ''favorite'' segmenata zimnice.
Manje-više, to je: ajvar, pindž(đ)ur, sos od paradajza i paprika, džem od šljiva sa čokoladom, džem od šipka (šipurka).
Mesto spravljenja đakonija za dugu zimu je vikendica 30-ak km od Beograda, dovoljno blizu ali i daleko da se u seoskom ambijentu organizuje tzv. ovovremenska moba.
Team for zimnica je: mama, tetka, sestra i ja.
Svake godine se za jedan vikend ’’izbaci’’ mala fabrika ''favorite'' segmenata zimnice.
Manje-više, to je: ajvar, pindž(đ)ur, sos od paradajza i paprika, džem od šljiva sa čokoladom, džem od šipka (šipurka).
Mesto spravljenja đakonija za dugu zimu je vikendica 30-ak km od Beograda, dovoljno blizu ali i daleko da se u seoskom ambijentu organizuje tzv. ovovremenska moba.
Team for zimnica je: mama, tetka, sestra i ja.
U našem timu je prisutan elementarni radni elan (da se razumemo, svi učesnici mobe znaju koliko je teško proizvesti zimnicu), mnogo dobrog raspoloženja (ipak je to vikend, doduše, radni ali na selu), mlađi deo tima je skinuo lak sa noktiju na rukama (u pitanju je težak fizički rad), vezali smo kose (da nas to ne ometa), obukli najradniju garderobu i idemoooooo!
Potrebni sastojci su spremni. Velike šerpe i varjače tradicionalno čekaju ovaj događaj, tj. mobu.
Slike govore više od 1000 reči.
Starija generacija je vođa projekta kao i svake godine, mlađi prate taj ritam. Mi, mlađi se bojažljivo u sebi svake godine pitamo da li će ovog projekta biti kada naših mama ne bude bilo? I da li će neko od nas očekivati da donesemo ovakve đakonije svojim kućama,da li ćemo uopšte želeti da to spravljamo, ne znam. Volela bih da nastavimo ovu tradiciju, zbog nas, zbog naših mama, (naše porodice), zbog naših prijatelja, zbog nekih koje ćemo tek upoznati i spoznati.
Potrebni sastojci su spremni. Velike šerpe i varjače tradicionalno čekaju ovaj događaj, tj. mobu.
Slike govore više od 1000 reči.
Starija generacija je vođa projekta kao i svake godine, mlađi prate taj ritam. Mi, mlađi se bojažljivo u sebi svake godine pitamo da li će ovog projekta biti kada naših mama ne bude bilo? I da li će neko od nas očekivati da donesemo ovakve đakonije svojim kućama,da li ćemo uopšte želeti da to spravljamo, ne znam. Volela bih da nastavimo ovu tradiciju, zbog nas, zbog naših mama, (naše porodice), zbog naših prijatelja, zbog nekih koje ćemo tek upoznati i spoznati.
Taj ''važan'' posao sa zimnicom je završen, možda će se još koji kilogram paprike ispeći (zbog ne znam čega : -)) i time se zatvara sezona.
Preko zime ćemo degustirati ono što napravismo našim rukama po receptu onih koje to za sada bolje znaju od nas, a nekako s' proleća, eto nas ponovo u našoj vikendici.
Dan nakon vikend/zimnice sam popila Diklofenak (uh,boleeee leđa), našminkana sa nalakiranim noktima uronih u svakodnevni život, daleko od šporeta ''Smederevca'', velikih šerpi i tegli. Kao da se ništa nije dogodilo.
In ili out, zimnica je za mene hit, treba biti srećan ako imaš sa kim i za koga da je praviš.
I da znate, kada vam neko pokloni teglu ajvara, onda znajte da vas taj mnooooogo voli :-)
Za sve zainteresovane za recepte, don't be shy, just ask, ja nisam od onih koje ne dele recepte. Jer, ja sam vaša Iva :)
Preko zime ćemo degustirati ono što napravismo našim rukama po receptu onih koje to za sada bolje znaju od nas, a nekako s' proleća, eto nas ponovo u našoj vikendici.
Dan nakon vikend/zimnice sam popila Diklofenak (uh,boleeee leđa), našminkana sa nalakiranim noktima uronih u svakodnevni život, daleko od šporeta ''Smederevca'', velikih šerpi i tegli. Kao da se ništa nije dogodilo.
In ili out, zimnica je za mene hit, treba biti srećan ako imaš sa kim i za koga da je praviš.
I da znate, kada vam neko pokloni teglu ajvara, onda znajte da vas taj mnooooogo voli :-)
Za sve zainteresovane za recepte, don't be shy, just ask, ja nisam od onih koje ne dele recepte. Jer, ja sam vaša Iva :)
2 коментара
Ivo, Ivo, nemoj samo da obecavas, daj taj recept za džem od šljiva sa čokoladom...
ОдговориИзбришиMeni malo nedostaje takva radna akcija. Nismo nikad imali tu tradiciju, ali zvuci tako jesenje i romanticno. Kad osetim na ulici miris paprika koje neko pece uvek se obradujem :)
E, ali stvarno, nikad nisam probala džem od šljiva sa čokoladom, je li tesko da se napravi?
Nije, samo je potrebno malo vremena i ljubav :-), što bi rekle iskusne domaćice. A, recept stiže, svaki čas!
Избриши